bäst i väst?

Att resan i Afrika satte sina spår i mig är ganska självklart. Jag har sedan dess tänkt mycket på Afrika. Hur glada de är, tillfredsställda, tacksamma och nöjda över det dem har. Något jag önskar att jag gjorde mer. Samtidigt som de varje dag kämpar för nästa dag och nästa steg. Kunskap är en stor brist och detta har väckt stort intresse hos mig, hur otroligt mycket kunskap påverkar. Jag lyssnade på en föreläsning av Hans Rosling för ett tag sedan. Där berättade han bland annat om sambandet mellan inkomst och livslängd hos olika länder. Japan till exempel har hög inkomst med världens äldsta befolkning, medan befolkningen Kongo har låg inkomst och betydligt kortare livslängd. Idag har det gått så långt att livslängden i USA sjunker(!!) pga fetman.
Hans pratade också om att vi människor måste få kunskap att lära oss själva innan vi ex. kan börja skydda djuren, vilket för mig lät helt idiotiskt innan jag fick föklarat varför. T.ex. lär vi oss att plast skadar havet kan vi stoppa det. Istället för att endast rensa haven från plast måste vi lära oss hur vi ska hantera plasten så det slipper komma i haven och vi slipper rensa. Om vi endast rensar upp plasten ur havet utan att lära oss hur vi ska hantera plasten kommer detta problem kvarstå.
Det här med att västvärlden är bäst var också ganska intressant. När vi var i Gambia hade några invånare mobiltelefon, långt ifrån alla men det var inte helt ovanligt. Inte någon Nokia 3310 utan nu pratar vi iPhone. Med surf och appar, precis som vi har här i väst. Deras utveckning startar inte med en knapptelefon som vår startade med. De går på smartphones direkt. Lika så är det med kunskapen. Den börjar sakta men säkert etablera sig och då går det fort medan vi i väst hela tiden antar att vi är bäst, samtidigt äter ihjäl oss, dör av fetma och diabetes samt är lata. Den otroligt snabba utveckling som sker hos u-länderna går så fort att de snart kommer gå om oss kunskapsmässigt. I Hans senaste självbiograf skev han om hur han testade världsledarnas kunskaper. Nu pratar vi tunga ledare som Kofi Annan, Melinda och Bill Gates m.fl. Han ställde tre frågor med tre olika svarsalternativ.
1. Under de senaste 20 åren har andelen människor som lever i extrem fattigdom: a) nästan dubblerats b) förblivit underfär samma c) nästan halverats
2. Hur många av världens barn är vaccinerade mot mässling? a) 2/10 b) 5/10 c) 8/10
3. År 1950 fanns det färre än en miljard barn i världen, vid millenniumskiftet var det en kraftig ökning till 2 miljarder barn i världen. Den sista frågan var hur utvecklingen fortsätter efteråt och ser ut 2100, a) en ökning till 4 miljarder barn b) en ökning till 3 miljarder barn c) ingen ökning allt, alltså fortsatt 2 miljarder barn.
När det var dags för svaren var den första frågan kanske simpel. Svaren kom in fort och hela 61% av publiken svarade rätt. Den extrema fattigdomen har halverats på 20 år. I novus undersökning svarade endast 23% av Sveriges befolkning rätt. 5% i USA.
När det gällde mässlingsfrågan kom svaren in snabbt från världens ledare men endast 23% av världens ledare svarade rätt, att 80% av barnen är vaccinerade.
Tredje och sista frågan kom svaren inte alls lika fort som tidigare och några rådfrågade till och med sin partner. 26% svarade att antalet födslar skulle förbli ca 140 miljoner barn vilket är rätt. 80% av världens befolkning använder preventinmedel och de flesta kvinnorna har tillgång till abort. Den svenska befolkning hade endast 11% rätt medan USA hade 7% rätt.
Gör man detta testet med schimpanser har alltså de procentuellt mer rätt än Sveriges befolkning. Schimpanser som inte har någon aning om dessa ämnen. Så frågan är ju om vi verkligen är bäst i väst eller om vi bara tror det...