belém

Fredagen bjöd på riktigt bra väder. Solen sken och vi upptäckte Belémområdet som kan jämföras med Djurgården. Påväg dit gick vi igenom parker, kyrkor och fina byggnader. Ännu en gång fick jag nypa mig i armen, så fint!
Belem ligger precis vid Rio Tejo som går in i landet och förbinder Lissabon över till Almada och överiga landet, går Ponte 25 de Abil som är designad av samma person som Golden Gate i San Fransisco. Skillnaden är att på denna bro får man inte gå på.
Därifrån ser man också den berömda Cristo Rei som är inspirerad av Crist de Redeemer i Rio. Denna staty uppfördes som ett tack för att Portugal slapp inblandningen i andra världskriget.
När man är i Portugal måste man äta en Pastel de Nata som är en smördegsbakelse fylld med kaneldoftande äggkräm. Denna bakelse är som sveriges kanelbulle, ett måste med andra ord. Ska man göra det ordentligt ska man äta en sådan bakelse i Belémområdet på Pastéis de Belém. Själv så avstog jag efter att ha sett kön som ringlade sig ända ut och föredrog ett halvfullt café brevid istället.
Mosteiro dos Jerónimos kan vara Portugals papmigaste nationalmonument Emanuel den första lät uppföra klostret och kyrkan i början på 1500-talet för att visa tacksamhet.
Padrano dos Decobrimentos som är ett monument för att hylla portugisiska Age of Discovery på 1500-1600 talet.
Torre de Bélem som är ett av Unescos världsarv. Tornet uppfördes på 1500 talet i Manuelisk stil för att högtidhålla den portugisiske upptäcksresaren Vasco da Gama. 
Escola Portuguesa De Arte Equestre, som tyvärr inte hade någon uppvisning när vi var där. Hade annars varit så häftigt att få se Pre-hästar i sitt ursprung. 
Vart man än går så går man upp och ner. Höger och väster och ganska ofta hittar man nya små guldkorn. Påväg tillbaka och förbi LXFACTORY. LXFACTORY är ett svinhäftigt hipsterområde, helt olikt resten av Lisabon. Har tyvärr ingen bild därifrån.