villaclara

Jag tittar inte speciellt mycket på tv och följer inte direkt några tv-program, men är det något program jag har koll på och gärna hittar inspiration är det Husdrömmar. Sällan har väl ett avsnitt av SVTs husrenoveringsprogram blivit så omtalat som det hemma hos arkitekten Henrik Schulz och hans flickvän Lina. Självaste Gert Wingårdh utropade "Äntligen!" i slutet av programmet och menade att det är första gången någon av familjerna bygger urtypen av ett modernistiskt hus och utför det efter konstens alla regler. Villaclara visades i början av året och jag blev helt såld av arkitekturen, kvalitén och materialvalen. Avsnittet finns att se här.
Huset i fråga är ett tvåvåningshus på en kulle i det populära bostadsområdet Hovås strax söder om Göteborg. Huset är ritat av arkitekten Henrik Schulz till sig själv och sin flickvän Lina och har uppkallats efter parets tvååriga dotter Clara.
 
Henrik och Lina nämner själva att utsprungsidén kom från de balinesiska yogashalas som de båda besökt och älskat och att formen sedan inspirerats av samtida brasiliansk arkitektur, bland annat av Marcio Kogan. Huset är byggt av en stålkonstruktion med stora terrasser och överhängande tak som vackert smyckats med oljat cederträ och stora glaspartier. De stora fönstren sitter i pulverlackade aluminiumkonstruktioner och för att kunna bära upp tyngden från terrasser och tak så anar man konstruktionen i metall på sina platser. En tydlig referens till de kaliforniska Case study husen från mitten av nittonhundratalet som blivit så ikoniska och som fortsätter att inspirera arkitekter världen över.
 
Dolda skjutdörrar skärmar av kontoret från sällskapsrummet om man vill. Öppna flödar ljus och luft genom huset och skapar rymd och öppenhet. De betsade köksluckorna matchar både ekparketten och taket i cederträ.
 
 
Precis på samma sätt som huset är ett lyckat möte mellan den amerikanska Case Study arkitekturen och den skandinaviska minimalismen så gifter sig möbler av paret Eames med de av Hans J. Wegner. Alla färger i hemmet harmoniserar och kärleken till kvalitet genomsyrar även inredningen.
 
Bilder: Nordiska Kök