nattjästa frallor

Vem vill inte börja morgonen med färsk varmt nybakad bröd? Jag älskar det iallafall men är alldeles för trött för att gå upp tidigt för att sätta en deg, därför provade jag för första gången att kalljäsa degen över natten i kylen. Det bästa är att jag inte behöver kladda ner mig heller!
  (null)
 
Receptet hittade jag i tidningen Amelia och det är superenkelt, även för nybörjaren! 
 
25 g färsk jäst
5 dl kallt vatten
2 msk olivolja 
1 msk honung 
1 tsk flingsalt 
11 dl vetemjöl (av detta använde jag ca 3 dl vetemjöl special)
 
1. Rör ihop alla ingredienser till en klibbig deg i en skål där degen får plats att jäsa. Den ska vara som en tjock gröt i konsistensen. Arbeta med t.ex. en träslev.
2. Täck skålen med plast och ställ i kylskåpet över natten, minst 8 timmar.
3. Stjälp upp degen på väl mjölad arbetsbänk och dela den i 10 bitar. Vänd dem i mjölet – arbeta inte degen, för då punkterar du dem och de säckar ihop. Lägg frallorna på bakpappersklädd plåt. Jag penslade även på lite vatten på några frallor och strösslade på vallmofrön.
4. Sätt ugnen på 225°c och sätt in frallorna mitt i ugnen när den blivit varm. Grädda brödet i ca. 15-20 minuter, tills de fått en gyllene färg. Tag ut och låt svalna innan du skär dem.
(null)
 
(null)